diumenge, 27 de febrer del 2011

MALS TEMPS PER FER DE PAGÈS


Diumenge passat hi van haver-hi eleccions a Cambres Agràries. Vaig ser a la constitució de la mesa electoral del nostre poble i també al desenvolupament de la jornada electoral. El cens d'Albinyana era només de 16 electors.
Van votar tots, i va haver-hi 13 vots per Unió de Pagesos - sindicat que portava de número 9 al nostre veí de les Peces, Joan Santó a qui vaig felicitar personalment- 2 vots en blanc i un per JARC (Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya).
Jornada tranquil·la. Molt tranquil·la.
Mentre votaven vaig pensar en el futur de la pagesia a casa nostra.

El cens disminueix a cada elecció. El futur està molt futut. Els preus que reben de la producció són avui inferiors a fa uns anys. Els pagesos hi perden cales o més ben dit n'hi han de reafegir.

A Albinyana tenim una Cooperativa que ha fet en els darrers anys inversions importants. Cal preservar la seva viabilitat. Però per fer-ho les rendes han de canviar.

El futur incerts només el capgirarem si sóm capaços d'apostar pels nostres productes. Si els valorem en la seva justa mesura. Si els consumim i els preferim davant d'altres. Si som una mica més exigents amb nosaltres mateixos.

Les alegries han de tornar aviat a les llars dels pagesos. Sinó el seu futur és molt i molt negre.

2 comentaris:

pilar ha dit...

està complicada la cosa, a bonastre no hi ha cap pagès censat

Què t'anava a dir ha dit...

Hi ha tres pobles de la comarca que no tenen cap pagès censat. qui conrea les terres? algo no funciona.