diumenge, 20 de gener de 2013

EL 20 DE GENER, DIA PER NO OBLIDAR A ALBINYANA

La roda del temps no s'atura. El primer mes de l'any va passant. Avui ja és 20 de gener. Durant aquest espai de temps hem deixat enrere les festes de cap d'any i Reis,on per cert a Albinyana van arribar amb carrosses noves i ja s'acosta el temps de Carnaval i de la festa dels Tres Tombs el proper 17 de febrer a les Peces.
Durant aquests darrers dies hem acompanyat en seu darrer viatge a uns quants veïns entre ells al encara jove, Raimon Arnal. Fa anys, tal dia com avui, al poble hi havia festa. Es feia ball. Era la festa de Sant Sebastià, el 20 de gener. Era la festa major d'Hivern. Ara ja no. El 20 de gener va deixar empremta al nostre poble.
El parte de guerra del bàndol nacional del 20 de gener del 1939 deia: ((Ha continuado en Cataluña el victorioso avance de nuestras tropas, que en el día de hoy y hasta media tarde habían ocupado . . .Bisbal del Panadés y Creixell y las importantes posiciones de . . . Ermita de San Antón . . . ) Pels carrers del poble van passar soldats de les tropes republicanes, que van patir moltes baixes, i després les del cantó franquista. D'aquell fet tenim un testimoni que ens ho recorda permanentment: La fossa comuna del cementiri vell. En aquell indret hi ha els soldats que van perdre la vida al poble barrejats amb veïns del poble i que homenatgem cada any, al matí de l'Onze de Setembre. El 20 de gener no pot caure en l'oblid. Al contrari. L'hem de tenir present. Perquè la història local mereix no ser silenciada ni amagada.