dimarts, 31 de desembre de 2013

Benvingut 14. Adéu 13

Falta poca estona perquè el full del calendari ens porti a un nou any. El 2014, carregat de simbolisme i d'anhels de llibertat, ja truca a la porta. Del 13 només resta fer-ne balanç. És temps de records i de mirada cap endavant.

Al municipi, el 13 ha estat un any amb regust agredolç. La crisi no ha afluixat i només la solidaritat expressada en diverses ocasions i de maneres ben diverses ha fet que moltes famílies els hi hagi estat més suportable encarar aquesta dura situació. Gràcies a Cáritas, Creu Roja i Banc d'Aliments per la seva noble tasca en aquests moments.

El patiment no ha desaparegut. Encara continua a moltes llars, i caldrà seguir treballant per no defallir a trobar millors perspectives en aquest nou any.

 En el balanç d'aquest 2013, pel que fa a obres i infraestructures hem vist canviar la fesomia de la C-51 al pas pel municipi, amb una nova concepció de connexió a les Peces i amb una millora en l'entrada a Bonaterra. Ha començat també la renovació de la xarxa d'aigua a Bonaterra II, s'han habilitat aparcaments als dos cementiris i s'han ampliat amb nous nínxols els dos espais funeraris. A la Papiola s'ha fet una actuació important a la franja forestal que limita amb la zona urbana, s'ha habilitat un parc infantil al costat de la llar d'infants a les Peces, s'han instal·lat nous contenidors per augmentar la recollida selectiva dels residus urbans i s'ha activat de nou l'ADF a nivell local.

En l'àmbit social, ha estat un any d'estrena dels Capgrossos de la Societat d'Albinyana, de consolidació de la Fira d'Artesania, de celebració dels 25 anys de la Societat d'Avis les Peces-Albinyana i de la Tómbola de la Festa Major albinyanenca, de canvi d'equip directiu a l'escola Joan Perucho, de la continuada activitat de les nostres entitats i associacions destacant l'excel·lent feina de l'Associació de Veïns de la Papiola, que ha dinamitzat el veïnat d'aquest nucli, de l'associació de Gent Gran de Bonaterra o de l'Agrupació Recreativa les Peces, entitats claus en la vida cultural local i eines de convivència del tot necessàries en els temps presents.

També hem vist néixer el col·lectiu local de l'ANC, que tindrà feina garantida el pròxim any, inversions a Aqualeón i un relleu a l'ajuntament amb l'entrada del Ramon Capdevila per l'Ester Hernández i la primera edició de la Nyctaliana.

En acabar l'any es moment també del record pels que ens han deixat. Alguns de manera massa prematura, víctimes d'accidents o de malalties avui encara incurables. Aquí no em puc oblidar de l'Eduard Isidro, de l'Anton Canals, o del Raimon Arnal, pèrdues que m'han colpit de manera especial I també tinc un emocionat record per tants veïns i veïnes que hem acomiadat com la meva estimada veïna Mercé, o la insustituible Lola Amigó, o la Carme de Cal Casals, o la Palmira de les Peces, o la Ürsula o el Lucio de Bonaterra o el Manolo Balmon de la Papiola, o .... Tanta bona gent que ens ha deixat... I és que la vida és això: una constant d'alegries i plors, una amanida de somriures i llàgrimes. Ho hem trobat així, i així ho deixarem.

 Espero sincerament que el 2014 sigui suportable. Que ens ajudi personalment i col·lectivament a trobar els camins que permetin la recuperació d'horitzons plens de llum, que siguem lliures de prejudicis i angoixes. Que tinguem sort en el viatge cap Itaca. I que tú, que ara llegeixes aquest blog siguis molt feliç.