dilluns, 2 de gener del 2017

EL 2016 JA REPOSA, BENVINGUT 2017

Hem acabat el 2016. Un any més d'experiència. De moments viscuts que ens ajuden a caminar per la vida.  Al municipi d'Albinyana, aquest 2016 ha tingut també els seus moments singulars, únics e irrepetibles. Amb les ratlles que segueixen faig  un particular resum de fets, situacions i anècdotes que han passat aquests darrers 365 dies. No hi són tots perquè es fa difícil condensar-ho en un petit inventari.

INCENDI PER ENGEGAR L'ANY

El mateix dia de Reis del 2016, just després del repartiment de regals, vam viure  el primer incendi important de l'any a Catalunya.  Un cable elèctric va caure i va cremar una vintena d'hectàrees al Coll del Benet, al límit del terme de Bonastre.
  La bona feina dels bombers i també de les Agrupacions de Defensa Forestal, entre les quals la local, van controlar-lo abans d'entrar la nit.


NOU CONSULTORI A LES PECES

Pel que fa a infraestructures, destaco  l'entrada en servei del nou consultori mèdic a les Peces i del centre per a la gent gran annex. 
També s'ha fet el trasllat de seu de  la llar d'infants per integrar-se dins la mateixa escola Joan Perucho, la continuació de la renovació de la xarxa d'aigua a Bonaterra II,  la implantació del servei “ebando” que consisteix a fer arribar al mòbol, sense cost,   els pregons municipal, la instal·lació d'un parc per als més menuts a la Plaça Sant Antoni d'Albinyana, més fanals d'enllumenat públic a les Masies del Torrent, manteniment de la franja forestal a la Papiola i ampliació dels contenidors per a la poda a tots els nuclis.


















FRANCO SENSE TÍTOL

Durant l'any també s'ha retirat el títol – concedit l'any 1964-  d'alcalde honorari i perpetu al dictador Francisco Franco. Han visitat el municipi la consellera de Governació del govern català, Meritxell Borràs  l'Arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol el dia 18 de juny per impartir la confirmació o el televisiu Peyu per fer el pregó de la festa Major.


  En el darrer trimestre es va ingressar a l'arxiu del Baix Penedès el fons  documental de Manuel Bofarull i Terrades i al juny Albinyana va disposar d'un estand promocional a la fira Turismar de Coma-ruga.
 I no puc deixar de valorar l’excel·lent feina que es fa a l’escola Joan Perucho per part de tota la comunitat educativa ben dirigida per la Marta Grifols i  la disposició permanent de l’AMPA a ser-hi per millorar tot el que convingui.




INTENSA ACTIVITAT CULTURAL I ASSOCIATIVA

En l'àmbit associatiu, el 2016 ha estat un any farcit d'activitat i també d'un fet no volgut: el tancament del local de l'Agrupació Recreativa Les Peces, afectat per problemes estructurals que feien inviable mantenir-hi les activitats. Avui, l'entitat segueix fent camí en unes dependències municipals, a l'espera que, com estic segur passarà,  aquest 2017 pugui concretar-se la primera fase del que ha de ser la nova seu social.


Al llarg dels mesos s'han succeït activitats de tota mena:  els Tres Tombs, el Carnaval, actes per commemorar el Dia Internacional de la Dona,  una “feria” d'abril, un concurs de roses, la caminada popular del 1r de maig, una nova edició de “Pàgines de Passió”,  el 17è concurs literari Joan Perucho, l'homenatge a les víctimes de la guerra civil l' Onze de Setembre, la 10a edició de la Fira d'Artesania o tot un mes d'agost dedicat a les Festes Majors han estat possible gràcies a les entitats locals: la Societat d'Albinyana – que va celebrar el 90è aniversari el passat novembre- l'Agrupació Recreativa les Peces, l'Associació de Veïns de la Papiola, l'ARA, Associació Recreativa d'Albinyana, la bèstia de foc “ Nyctalus” i els grup de Grallers “la Cresta de la Canya”



També han seguit fent bona feina les dues entitats de Gent Gran del municipi la Societat d'Avis d'Albinyana-Les Peces i l'Associació de Gent Gran d'Albinyana a Bonaterra.



El cros escolar, un campionat mundial de futbolí, diferents curses ciclistes, les activitats del Club Poliesportiu les Peces, la feina que fa el Club de Boxa o la Societat de Caçadors, el campionat de petanca en memòria de Pedro Melero,   la creació de la nova Associació Esportiva d’Albinyana  són alguns dels fets relacionats amb el món de l’esport que han passat en els darrers dotze mesos
.







SOLIDARITAT QUE NO S'APAGA
L'atur ha disminuït al llarg de l'any, encara que la crisi afecta encara a moltes famílies del nostre entorn, El Banc d'Aliments local, Creu Roja i Càritas ajuden a fer més fàcil la vida a moltes persones. .En termes de solidaritat, el voluntariat que hi ha al municipi ha seguit fent una feina insubstituïble. Com a exemple tenim la participació en  el Gran Recapte d'Aliments, la trobada comarcal de la Lliga contra el Càncer que es va fer el passat 22 d'octubre, els actes a favor de la Marató de TV3, el sopar de la fam a benefici de Mans Unides, o el Mulla't per l'esclerosi que es va fer a les piscines locals.






















INCIVISME ARRELAT

Malauradament encara tenim massa accions incíviques al municipi. El poc respecte pels elements del mobiliari urbà o per la convivència en l’espai públic,  la poca sensibilitat mediambiental, la manca de col·laboració en temes com la recollida d'escombraries són exemples de comportaments que necessiten millorar.

 Ara mateix hi ha al municipi, un  programa del Servei d'Ocupació de Catalunya on dos agents cívics mediambientals treballen per poder corregir alguna d’aquestes actituds.

També al llarg de l'any hem tingut  episodis de robatoris que han afectat al municipi en diferents ocasions, i un fet insòlit, com va ser que un policia local va rebre un tret durant un assalt al seu domicili.




ENS HAN DEIXAT

Com cada any, les malalties o l'edat avançada ha fet que ens hagin deixat  persones estimades de tots els nuclis. També hem sentit la pèrdua d'amics d'Albinyana com el pintor Agustí Español Viñas o  la de l’empresari  que va perdre la vida en un accident  el 27 de setembre a la C-51 -just davant de la seva antiga empresa de flors seques-  en una topada de la seva moto amb un camió. En memòria de totes aquestes persones, un especial record a les seves famílies en aquest balanç.


VISIÓ PERSONAL

Un any difícil d’oblidar personalment. El gener del 2016 vaig canviar de feina i de responsabilitats  Anava  de la Delegació del Govern a Tarragona al mateix Palau de la Generalitat a  Barcelona en ser nomenat Secretari General del Departament de la Presidència. Treballo  al costat del President Puigdemont, de la consellera de Presidència, Neus Munté, i del conjunt del Govern  en aquests moments aportant el meu gra de sorra en un moment transcendental  pel futur col·lectiu de Catalunya


En l'àmbit  familiar, l'any passat ens deixa marca.  Sobretot per la situació que hem afrontat a partir de meitats de juliol, d'acompanyament del meu germà Joan, a partir de les conseqüències derivades de la seva hemorràgia cerebral. Hem conjugat paciència i esperança. I en això estem davant el nou any que acaba d'arribar.


Espero que  serà un bon any per a ell i per a tots vosaltres, estimats lectors. Desitjo que el  2017 ens sigui planer, lluminós i mengívol. I que el puguem transitar junts, amb respecte, convivència i farcit de bons moments.