dijous, 24 d’agost de 2017

ALBINYANA: LA FESTA MAJOR DE DOL


Avui és Sant Bartomeu, el patró d’Albinyana. Festa local al municipi. En el seu honor cada any es celebra la Festa Major. Els actes de la festa d’enguany s’havien d’iniciar el passat dijous -avui fa vuit dies- amb un concert del cantant ebrenc Joan Rovira. I l’endemà, divendres, i al llarg de tot el cap de setmana, hi havia un diversificat programa d’actes previstos.

Però dijous passat, va ser un dia que va canviar el destí de molta gent. De persones anònimes i també, com veurem en els pròxims temps, de la societat catalana en la qual vivim.

La xacra del terrorisme  amb la crueltat dels atemptats la tarda del 17 d’agost a la Rambla de Barcelona i a la nit a Cambrils van comportar morts, ferits, desesperació  i dolor arreu.

No estàvem per festes. I així va ser quan l’endemà dels fets luctuosos, en acabar els cinc minuts de silenci fets  davant la porta de l'ajuntament en record a les vides escapçades, que es va decidir per unanimitat dels grups polítics que hi ha al ple de l’ajuntament albinyanenc, la suspensió dels actes festius. Vam demostrar que "No tenim por" davant el terrorisme i no es va tenir por per adoptar els acords que calia prendre. Decisió difícil perquè la festa ja estava pràcticament en marxa,

Una decisió que, com tot a la vida, va ser rebuda de diferents maneres. D’entrada, la suspensió podia donar a entendre que es dóna la raó als  terroristes que volen capgirar la normalitat. Que paralitzant la vida diària, guanyen. D’altres, van pensar que era excessiu suspendre la Festa Major, perquè la millor resposta era seguir fent el programa previst. I, d’altra banda, hi havia qui va entendre que la  suspensió, a partir del Decret publicat des de la Generalitat decretant tres dies de dol a Catalunya, era de sentit comú.

El dol per les víctimes dels atemptats no pot ser accessori. Demostrar sense dubtes que hi ha respecte per les persones que han perdut la vida, com va ser el que es va fer a Albinyana el passat cap de setmana, és tenir clar que no som indiferents davant fets tan dramàtics.
Sant Bartomeu, amb un llaç negre, dissabte passat en la processó pels carrers d'Albinyana


És cert que la vida continua, que ens caldrà superar l’impacte emocional que provoquen atemptats  en espais coneguts i propers: tots hem passejat per la Rambla de Barcelona o coneixem el Passeig Marítim de Cambrils. Però, col·lectivament com a poble, haurem demostrat la solidesa de valors que passen per davant de la diversió: el respecte a la vida, la solidaritat amb les famílies afectades i la fortalesa de demostrar estima on hi ha odi.
Fragment dels Goigs a Sant Bartomeu
La festa es va reprogramar. Avui hi ha un concert per a tota la família amb el grup El Pot Petit. Demà engegarà la Festa Major de les Peces i el dissabte 9 de setembre es faran les cercaviles de capgrossos i xaranga, la cercavila de foc i l'actuació del Dj que estaven previstos durant el passat cap de setmana. I el diumenge 10 de setembre, en el marc de la botifarrada popular, dins la programació de la Diada Nacional, actuarà l'orquestra Girasol