dilluns, 6 de gener del 2020

ARRIBA LA DÈCADA DELS 20. RESUM DEL 2019Acabem d'estrenar els anys vint del segle 21. I hem acabat un 2019 que ha estat intens: amb alguns dies tèrbols, en altres dies molt joiosos, al capdavall, un any irrepetible.
En tancar l'any, acostumo a fer un petit balanç personal de moments viscuts durant els darrers dotze mesos al municipi d’Albinyana.
És un repàs de fets i situacions vistes amb els meus ulls, sense ànim de fer un balanç exhaustiu. És, senzillament, una visió particular a l'any que hem superat.
I esmento superat perquè al llarg dels darrers 365 dies massa vegades les campanes dels nostres campanars han tocat  a dol. Ens han deixat veïns i veïnes  amb qui havíem conviscut tota la vida  i d’altres que feia pocs anys residien al municipi. Ens han colpit acomiadar-nos de totes elles.. En l'àmbit personal he sentit, de manera especial, la mort del meu oncle Anton, un home senzill, afable,familiar i estimat per tothom. També ens han deixat persones entranyables com l’Agustín López o la Rosario Grau, o el Manuel Quero, o l'Àngel  a la Papiola o la Felisa Saperas, el Josep Marlès, el Ramón Jané,  l'Alfredo Zapater, el Joaquim Ros o  l'Emiliano Marco a les Peces; o la Maria Vidal,  l’Anton Nin o l'Anton Casellas a Albinyana o el Miguel Castilla, el Manolo Figueroa, La Paquita Navas o el company  exregidor Jordi Beti a Bonaterra. I també  ens va impactar molt la mort, de manera sobtada, del David Gatell, fill dels apreciats Jaume i Pili, a les Peces. La seva pèrdua va ser un naufragi sentit per tota la comunitat.
 Per a totes les persones que ja no són entre nosaltres, un emocionat record. 


El 2019 ha estat un any on hem  viscut quatre eleccions: dues estatals, unes europees i les municipals. En les d'àmbit nacional i europeu la victòria al municipi va ser per als socialistes.  A escala local,  la confiança va ser renovada majoritàriament a un projecte que aposta per avançar des de la Convivència.


Entre els fets destacats de l’any, hi ha l’arribada de la fibra òptica. Al voltant del mes de maig a la Papiola i Bonaterra i a partir del darrer trimestre a les Peces, al poble d’Albinyana i al Molí del Blanquillo. Sens dubte era una de les demandes majoritàries per poder disposar d’una connectivitat ràpida en un món interconnectat.


També hem viscut aniversaris importants: els cinquanta  anys de la fundació de la Cooperativa Agrària, que ha fet una funció social, econòmica i de suport cabdal al sector primari local.  També va ser molt lluïda la celebració dels deu anys de la bèstia de foc local, el Nyctalus Albinyanensis. Justament la Cooperativa va ser entitat de l’any 2019 al municipi, honor que va compartir amb Felipe López, l’ànima de l’entitat de gent gran de Bonaterra durant molts anys, que va ser escollit en l'àmbit  individual.


En l’àmbit de la cultura popular i avançant la celebració del centenari del naixement de Joan Perucho, es van estrenar a l’estiu uns capgrossos sobre el bestiari fantàstic de l’escriptor. Van ser creats en un taller per infants, pares i mares i avis i àvies amb l’ajut del mestre artesà de la Serra d’Almos, Joan Miró. 
Hem patit durants els primers mesos de l’any una onada de robatoris concentrats a Bonaterra i la Papiola . L’acció d’investigació per part dels Mossos va produïr la detenció del lladre que va romandra a presó durant bona part de l’any. També s’han produïts accidents a la xarxa viària, sobretot a la C-51 i els veïns del carrer Major d’Albinyana es van emportar un bon ensurt el mes d’agost quan un vehicle va cremar al costat de les cases.

En relació amb les  millores a escala local s'ha fet una renovació de la xarxa dels regants a Albinyana a fi d'aprofitar més l'aigua, amb la renovació de la canonada des del Neix fins al dipòsit de l'aigua potable. S'ha continuat amb la millora de la xarxa d'aigua a Bonaterra II. També ha començat el projecte d'escola d'idiomes i la campanya d'agrupació de comandes per al gasoil de calefacció.

Albinyana va ser escenari d'un final d'etapa de la 1a Volta Ciclista al Penedès i  Les Peces va viure, gràcies a l'associació "Carnaval d'Albinyana" impulsada des de la Papiola,  una lluïda rua de Carnaval i una concorreguda festa dels Tres Tombs.
 A l'estiu vam poder riure amb l'espectacle del Mag Lari, amb el show del Pau de Pons, l'humor de Txabi Franquesa o Edu Muntate i vam poder xalar de valent amb la Loca Histèria, ballar amb l'orquestra Montecarlo i gaudir del reggae per xics amb The Penguins. I, durant tot l'any,  els joves han gaudit de l'Espai Jove a les Peces amb activitats ben diverses.


Respecte a fenòmens meteorològics ha estat un any amb poca pluja:  440 litres, poc més de la meitat de l’aigua recollida l’any 2018. En canvi, hem patit una onada de calor sostinguda a finals de juny que va ser de les més fortes que es recorden.
Des del municipi s'ha estat sensible al bategar del país en diferents temes, com l'aprovació d'una moció amb relació a la sentència del procés que viu Catalunya. També s'ha commemorat el dia internacional de la Dona o el de la Violència de Gènere i es va acollir l'arribada de la Flama del Canigó. Aquest ha estat una condensació personal d'un any que ha tingut, com la vida mateixa de qualsevol persona, dies de tota mena. Esperem que davant el 2020 que acabem d'encetar imperi el respecte i  el civisme i que no es trenquin mai els ponts del diàleg. I demano el que ens deixava dit Salvador Espriu: que la gent sigui neta i noble, culta, rica, lliure, desvetllada i feliç.