diumenge, 24 d’abril del 2011

12 ANYS DE CONCURS LITERARI PER RECORDAR A PERUCHO


Joan Perucho (Barcelona, 1920 – 2003). Poeta, novel·lista, crític d'art i articulista. Publicà poesia, prosa poètica, narració curta, novel·la, articles periodístics, crítica d'art, llibres de viatges i memòries. La seva obra comparteix una mateixa veu molt personal, bastida sobre un fons de ficció, amb mites fantàstics, móns misteriosos i plena de referències adreçades a un públic culte..

Des de fa dotze anys recordem a aquest magnífic escriptor que va convertir la seva casa de Cal Groc al carrer Major d'Albinyana en la seva residència d'estiueig i de molts caps de setmana.

Perucho ens va deixar l'octubre del 2003. Però, per nosaltres no ha marxat del tot. La lectura dels seus escrits, encara avui ens porta imatges del nostre poble. Una de les primeres iniciatives per mantenir aquest vincle entre Perucho i el municipi, a part de batejar l'Escola Pública amb el seu nom, va ser la convocatòria d'un concurs literari, que any darrera any, convoca l'àrea de cultura de l'Ajuntament.

Un concurs literari,que sense fer molt de soroll, ha esdevingut un clàssic a l'entorn de la Diada de Sant Jordi. I és que Perucho va ser el millor ambaixador que hem tingut. La seva obra ha estat traduïa a molts idiomes. I un dels seus llibres de poesia més important el va anomenar "Quadern d'Albinyana".

En aquest llibre hi surt aquest poema:

NENS AL CARRER D'ALBINYANA

Infantesa: rotllana i vol d'ocell.
Un crit o un rull t'amenaçava ara
tant com el puny o el llavi. Vas saber
que les coses naixien cada dia,
que aquestes mans esquerden la rialla,
que basta un mur per ésser aquest estel.

Des de fa una dotzena d'anys, el Sant Jordi local té un color especial. El color que enlluerna les bones lletres i que crea una atmosfera inconfusible.

1 comentari:

Què t'anava a dir ha dit...

És una de les moltes coses bones que té albinyana i per molts anys.