dissabte, 5 de maig de 2018

LA ESCOLA "JOAN PERUCHO" CADA DIA ESTÀ "EN CONSTRUCCIÓ"


El passat 23 d'abril, dia de Sant Jordi, a la tarda vaig participar de la presentació de "EN CONSTRUCCIÓ", el primer llibre que ha editat l'Escola Joan Perucho d'Albinyana. Reprodueixo les paraules que vaig adreçar a les persones que ens vam trobar al gimnàs de l'escola aquell dia. "Sempre he tingut el convenciment que només del coneixement de les coses és on comença el cercle virtuós que  permet relligar el raonament, la col·laboració, la cooperació, el diàleg i, per què no, la amistat. I de totes aquests virtuts -finalment- la defensa de la igualtat, de la democràcia i de la identitat i de tot allò que vulgueu.

La  poeta Joana Raspall, va escriure que: "cada llibre té un secret disfressat de blanc i negre; tot allò que et diu a tu, un altre no ho pot entendre"

EN CONSTRUCCIÓ és un volum on la gent de l'escola parla de nosaltres, dit aquest nosaltres com es plagui: naltros, nantros, nosaltros, nosotros o naltres. ´És un Nosaltres  entès com a conjunt: que fem, com ho fem, per qui ho fem, on ho fem i, en la meva humil opinió, el més important, per què ho fem.


EN CONSTRUCCIÓ, ens parla del que passa dins de l'escola: d'experiències,  d'estratègies, de processos, de capacitats, de coses senzilles com, per exemple,  de padrins-lectors.

Quina joia ser alumne i a la vegada ser un padrí lector: ajudar al fillol a descobrir el gust per aprendre a llegir... o transformar la vida d'un conte en un món fet a mida de cadascú, viatjant a indrets sense límits... o veure créixer les plantes a l'hort i l'herbari, o conèixer el món on vivim mitjançant la llengua anglesa.

 El llibre ens apropa les bústies personals, missatges, assemblees, aniversaris, d'hàbits personals...Ens permet valorar la importància d'espais com el gimnàs, o el menjador, els tallers entre nivells, o els experiments,  gammificació ,  racons, jocs, descobertes, ambients..


Aquest llibre de l'escola local albinyanenca no ha nascut de cap obligació, ordre o llei. Ans al contrari, ha estat la ferma voluntat de l'equip professional de l'escola que ha volgut -esgarrapant hores al seu temps particular- recollir en unes pàgines la qualitat del treball que fan  i la il·lusió que hi posen per fer-lo.

Llegint les pàgines i, sobretot, mirant les fotografies, veus que al centre s'ensenya més a saludar que a renyar, a proposar que a disposar,  que  es forma evitant el prohibir o imposar... quina meravella de centre!.

Quin regal més bonic pels pares i mares que confien l'educació dels seus fills i filles a aquesta escola  que et permet  aprendre els números romans jugant o que participen a les olimpíades de la llengua Memo Link., o que fan creacions efímeres per satisfer desitjos e investigacions, o que hi ha espai de comunicació de mitjans que emocionen, argumenten i expliquen i amplien la realitat

Llegir i escriure, la plàstica i la música, english corner o l'espai de ciència que porta a descobrir i a entendre el funcionament del món. Tot això i més sempre, com el títol en constant En Construcció.

Al llibre és donen agraïments a 175 persones. Són els nens i nenes, nois i noies que formen l'actual alumnat de l'escola. Agraïment nominal per a cada persona. 

La nostra estimada escola Joan Perucho és molt més que  un edifici amb base sòlida i estructura estable. És una escola amb bons fonaments, ben fonamentada i sense fonamentalismes. Un espai dinàmic on res en immutable ni es dóna res per suposat. On  cada matí de cada dia tot recomença, encara que sembli que tot és una repetició. Mai el núvols que passen són iguals, ni de forma ni color. Aquí, al Joan Perucho, no hi ha reptes insalvables ni privilegis heretats. Aquí, cada dia és pinta el quadre de la convivència, de la formació de les persones que lliurament decidiran revisar el món d'avui, sense oblidar la base que han aprés en aquests espais carregat de vida i ànima

Sant Jordi és dia de roses, petons, cultura i llibres.  I tots tenim l'oportunitat de regalar-nos aquest llibre que és una obra coral de la Núria, el Manuel Emilio, la Fina, la Jennifer, l'Assumpta, la Maria Elena, La Maria Dolors, la Roser, els dos Xavis, el Jesús Manuel, el Joan, la Aránzazu Inés, la Pilar, la Sònia i la directora Marta.


i també deia  Joana Raspall, que: "Amb els llibres per amics no et faltarà companyia. Cada pàgina pot ser un estel que et fa de guia"