diumenge, 25 de gener del 2009

FECSA, EL VENT I EL FOC. QUIN CAP DE SETMANA!!!!


Aquest cap de setmana ha estat mogut. Molt mogut.

D'entrada ahir dissabte, el municipi va patir, com a tot el país els estralls del vent. Una ventada espectacular, amb cops que superaven de llarg els 150 km.

No recordo haver vist res igual en els últims vint anys.


Els efectes van ser visibles aviat. De matinada ens vam quedar sense llum. Des de les cinc del matí fins a dos quarts de nou del vespre a les fosques. I per acabar-ho d'adobar des de tres quarts de dotze de la nit (abans d'acabar el partit del Barça) fins a les onze del matí d'avui diumenge altra vegada sense corrent elèctric. Massa temps . FECSA no hauria de ser tant lenta en reprendre el subministrament. Ja sé que hi havia molt de vent i que no era fàcil reparar les avaries, però entenc que cal invertir més en la xarxa per evitar aquestes situacions.

Però ahir es va afegir als estralls del vent, ben visibles per cert a la Cooperativa Agrària o a moltes vinyes, un foc just al costat de la carretera que va fins a Bonastre.

Vaig arribar a l'incendi just al començament. I no en vaig marxar fins que ja estava controlat, al cap de sis hores. Amb el meu tinent d'alcalde, Paco Cohard, ens vam fer un fart d'anar cap aquí i cap allà pee dirigir junt amb el comandament dels bombers cap on calia portar els efectius. Patíem perquè el foc no arribés a Aqualeón. Precisament per això el director del parc, va ordenar tancar tots els animals.
I, crec, que vam fer plegats una bona feina perquè el foc no va arribar a entrar al nostre municipi. En total 56 hectàrees cremades totes dins el terme de Bonastre. Van intervenir en l'extinció 16 vehicles i una setentena de bombers, més ADF i voluntaris.

El centre de comandament el vam instal·lar al despatx de l'alcaldia d'Albinyana. Allí el delegat del govern, Xavier Sabaté, el delegat de medi ambient Josep Lluís Pau, els comandaments dels bombers i la regidora Marifé Merchán van ser els primers a acotar el perímetre cremat.

Després vam poder veure tots plegats els efectes del vent a l'esplanada de la Cooperativa Agrícola. Allí a peu dret vam comentar uns minuts amb la junta de l'entitat elq ue havia passat.

Avui al matí hem fet un recorregut pel municipi. Hem vist arbres arrencats,( garrofers, pins, alguna olivera i ametller, etc) contenidors trabucats, fanals mig penjats, pals de telèfon trencats,
senyals de trànsit al terra, cartells indicadors arrencats, entre d'altres efectes.


En fi, un dissabte i diumenge que no oblidarem,

1 comentari:

Què t'anava a dir ha dit...

La cosa ha estat molt forta. Aquesta foto és històrica. Sort que el foc no ha arribat al safari.