divendres, 11 de setembre del 2009

LA DIADA DEL COMPROMÍS AMB LA TERRA QUE ESTIMEM




Fragments dels discurs fet davant la fossa comuna al cementiri vell d'Albinyana en motiu de la Diada Nacional de Catalunya.


Ho he repetit molts anys perque ho sento així. Les guerres, totes les guerres són inútils. No hi ha guanyadors ni perdedors. Tots són víctimes. I es aquest el sentit cada Onze de Setembre donem tots els que venim aquí, a honorar la memòria dels que van deixar la seva vida defensant uns ideals.
Ahir al vespre, l’actual president de la Generalitat en el seu discurs deia Un poble que no honora els seus líders morals i cívics no té ànima”. Amics, i amigues, nosaltres aquí hi tenim els nostres líders morals, i amb aquest exposem als ulls de tothom la immesitat de l’ ànima de la bona gent que viu a Albinyana, les Peces, Bonaterra, Molí del Blanquillo o la Papiola.

Avui, Onze de Setembre, tenim molta feia a fer nacionalment parlant. Hem de saber combinar el record a Rafel de Casanova, el general Moragues o Antoni de Villaroel amb la defensa del dret a decidir. Reivindiquem el compliment total i íntegre de l’Estatut. I no podem acceptem un finançament dolent per la Generalitat i els ajuntaments que no resolt el nostre dèficit fiscal.

Perquè tenim tot el dret a disposar de les eines i els recursos necessaris per deixar de ser la part d’Europa amb l’atur més elevat i amb uns índex de pobresa cada vegada més alts.

Tenim un cor que batega per la plenitut nacional del país. Ens emocionem estimant la pols dels camins. Saben que hem de continuar portant una feixuga motxilla per fer el llarg camí fins arribar a ser una nació normal al món No ens aplanarem davant un advocat de l’Estat que s’afanya a impugnar un referèndum o d’una vicepresidenta que ensenya la Constitució com si fos una destral.

Som aquí perque som radicals en un compromís. Un compromís d’estimar aquesta terra, aquest poble. Un compromís no és un contracte. Un contracte és: Tu em donés jo et dono. Un compromís es un acte gratuït, que només es compensa per la joia dels servei que fas.

Albinyana i Catalunya necessita gent capaç de picar el ferro fred. Que la tingui per prioritat, que se l’estimi. Que hi que cregui, que tingui confiança, que no dubti, que no s’arronsi, que tingui fe.
quim nin