dilluns, 9 d’abril del 2012

LA TRADICIÓ DE LA NOSTRA SETMANA SANTA



La vida del nostre poble, Albinyana té aspectes que moltes vegades no valorem prou.
Al llarg d'aquesta Setmana Santa, que ja es història, he tornat a trobar moments únics, irrepetibles que ajuden a consolidar un projecte col·lectiu, una estima per allò que es propi, que ens ho han ensenyat els nostres pares, que ho hem viscut de petits i que ho anem trasmetent a les generacions que pugen.

Tres o quatres apunts d'aquest diferent regust local són veure que encara es conservar el Salpàs, un costum únic consistent en la benedicció de les cases (costum perdut arreu de la comarca), o viure les representacions de Pàgines de Passió, una idea que va sorgir l'any 1990 com a eina per recaptar diners per canviar l'àngel del campanar i que ja porta 23 anys fent-se amb la mateixa il·lusió que el primer dia, o la nostra processó del Divendres Sant, - amb el Sant Crist i la Mare de Déu dels Dolors, una processó ràpida i silenciosa que és acompanyada per les llums enceses de les entrades de les cases on hi ha les millors flors de cada habitatge - o l'aplec del Dilluns de Pasqua a l'ermita de Sant Antoni, amb dos moments únics: quan es canten els Goigs i quan cap, al migdia, la imatge del Sant és rodejada de ciris carregats de promeses i bones intencions.

No cal ser persona d'església per viure intensament aquests moments. Només cal tenir un sentiment de pertinença. De sentir-se membre d'una mateixa comunitat. D'un projecte vital compartit. De voler ser d'un mateix poble. En aquests dies, també és moment de retrobada. De conversa franca. De comentari amè. Són sensacions pròpies, que necessitem. Que ens ajuden a renovar els vincles d'amistat.

Son espurnes de tradició que s'arrapen a la pell i ens arriben ben endins. Perquè és la tradició que estimem.