dimarts, 1 de gener del 2019

ADÉU 2018, ADÉU. REPÀS D'UN ANY

En tancar l’any aprofito per fer un balanç personal de moments especials que han passat en els darrers dotze mesos al municipi d’Albinyana.

Un repàs de fets i esdeveniments singulars en un any complex on hem tingut des d’una petita nevada al febrer, un estiu molt calorós i una tardor amb tanta pluja que es van superar els 800 litres acumulats durant l’any.















A Les Peces hem pogut veure com avançava la primera fase de les obres de construcció d’una nova seu social de l’Agrupació Recreativa. Una entitat clau en la vida cultural del nucli que no ha deixat de fer activitats.




Que vivim en una societat solidària i amb molta gent voluntària ha quedat demostrat constantment al llarg de l'any. Alguns exemples viscuts al municipi són  la Jornada “Todos somos Dylan, la participació en el Gran Recapte, o la Marató de TV3 dedicada a la investigació en la lluita contra el càncer, el sopar contra la Fam, el “Mulla't” per l’Esclerosi que es fa a les piscines locals o la recollida d’aliments impulsada per joves alumnes de l’Institut o una festa motera a benefici de Creu Roja feta a la Papiola. I la feina constant i ben feta per la gent de Càritas i Banc d'Alimentl.



Aquest 2018 també ha tingut moments de molta festa.
Al carrer i a les entitats. Com la millor rua de Carnaval feta mai al municipi. Va ser  a les Peces el 17 de febrer amb la participació de diferents carrosses i la destacada presència del Carnaval d’Albinyana, la carrossa que porta el nom del municipi arreu de les rues de la comarca.





Vam gaudir de les actuacions multitudinàries de Festa Major d’Albinyana amb la Dàmaris Gelabert o el Quim Masferrer, o l’espectacle inaugural pensat per Enric Rovira, o amb el debut del grup local Sweetmice a la Festa Major de les Peces.

També ha estat un any on s'han estrenat instal·lacions que ens ajudaran a fer la vida més fàcil i que fan augmentar els serveis de l’entorn on vivim. Des de l’entrada en funcionament d’un caixer automàtic o una nova parada de bus a Albinyana, fins a un nou magatzem amb lavabos i escenari a la Papiola, millores en enllumenat o renovació de trams de la xarxa d’aigua a la Papiola i Bonaterra, condicionament de voreres en mal estat, millores de camins rurals, reformes en illes de containers per a la recollida selectiva, asfaltat del camí de les Peces a Albinyana, nova cuina a l’edifici del centre de dia a les Peces que permetrà la seva inscripció en el registre de la Generalitat, entre d’altres. Ha entrat en funcionament el Servei de Dinamització Laboral. També s'ha activat  l’Espai Jove a les Peces i s’han fet múltiples activitats adreçades a la Gent Gran: gimnàstica, sortides culturals, tallers de memòria, activitats aquàtiques...





I no puc en un resum de l’any deixar de destacar i valorar l’extraordinària feina que fan els professionals del món de la sanitat i de l’educació al nostre municipi. Quina gran sort tenir persones tan capacitades, amb vocació de servei, properes i sensibles en àmbits tant claus de la nostra col·lectivitat. Enguany hem viscut  la celebració dels 10 anys de l'edifici actual de l'escola Joan Perucho. 

També l'esport ha estat present al llarg de l'any amb els tradicionals campionats de pàdel, de petanca, el cros escolar a l'escola Joan Perucho o la caminada del 1r de maig.














En tot balanç també hi ha una part negativa. I no puc deixar de recordar les males estones i la ràbia que han provocat els robatoris a diferents habitatges i establiments o algun abocament incontrolat a la Riera de la Bisbal o l’incivisme que ha continuat de manera massa sovintejada en parcs i carrers.



La vida local també ha estat sacsejada per la pèrdua de moltes persones. Ens han deixat massa aviat persones com l’Enrique i l’Elvira, la parella que vivia a la Papiola i va perdre la vida en un dramàtic accident de trànsit, o el càncer i altres malalties diverses que s’han endut persones massa joves trencant famílies quan encara  tenien molts anys al davant per arribar a port, o aquells avis venerables - L'Albert, el Salvador, l'Anton, la Pepita, el Joan, la Dolores, el Manel, el Felipe, el José, la Maria ...- que per raons de l’edat han traspassat, Un  record sincer per a tots ells.


Culturalment, el 2018 ha estat un any de bona collita: estrena d’una coral a la Parròquia d’Albinyana,
presentació del llibre “Les Peces, una voluntat de ser” del Marc Casellas, reedició d’un volum del Manuel Bofarull sobre els Germans Ramon i Vidales, o el primer any del “Liceu a la fresca” i també cal valorar i ser conscients de la bona feina de tot el teixit associatiu del municipi. Moltes activitats no serien possibles sense la seva feina d’organització. Exemples com la Fira d’Artesania,

Els Tres Tombs, 
la nit de Sant Joan que organitza el Nyctalus, les representacions de "Pàgines de Passió"
o les festes majors de Bonaterra i la Papiola a càrrec de l’ARA I l’Associació de Veïns són una realitat gràcies a les persones que aporten temps i feina per tal que surtin ben reeixides.


O la predisposició de la secció local de l’ADF, escollida entitat de l’any 2018 al municipi, per la seva tasca de preservació de la natura i lluita contra els incendis. I entre els fets destacats de l'any hi ha l'elecció fa poc més de dues setmanes del José Fuentes com albinyanenc de l'any 2018. 


















Acabo aquest resum particular amb un desig: 
Que el 2019 vingui carregat de salut i bons moments amb la família, amb les amistats, a la feina,,,, i sobretot que ens doni intensos instants de vida, molta vida. Que es facin realitat els anhels i els objectius personals i col·lectius. I que la pluralitat sigui un valor i el diàleg el camí per avançar.  

Ah i brindem per un Bon 2019 amb el cava de la Cooperativa d'Albinyana!!!