diumenge, 27 de febrer de 2011

MALS TEMPS PER FER DE PAGÈS


Diumenge passat hi van haver-hi eleccions a Cambres Agràries. Vaig ser a la constitució de la mesa electoral del nostre poble i també al desenvolupament de la jornada electoral. El cens d'Albinyana era només de 16 electors.
Van votar tots, i va haver-hi 13 vots per Unió de Pagesos - sindicat que portava de número 9 al nostre veí de les Peces, Joan Santó a qui vaig felicitar personalment- 2 vots en blanc i un per JARC (Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya).
Jornada tranquil·la. Molt tranquil·la.
Mentre votaven vaig pensar en el futur de la pagesia a casa nostra.

El cens disminueix a cada elecció. El futur està molt futut. Els preus que reben de la producció són avui inferiors a fa uns anys. Els pagesos hi perden cales o més ben dit n'hi han de reafegir.

A Albinyana tenim una Cooperativa que ha fet en els darrers anys inversions importants. Cal preservar la seva viabilitat. Però per fer-ho les rendes han de canviar.

El futur incerts només el capgirarem si sóm capaços d'apostar pels nostres productes. Si els valorem en la seva justa mesura. Si els consumim i els preferim davant d'altres. Si som una mica més exigents amb nosaltres mateixos.

Les alegries han de tornar aviat a les llars dels pagesos. Sinó el seu futur és molt i molt negre.

2 comentaris:

pilar ha dit...

està complicada la cosa, a bonastre no hi ha cap pagès censat

Miquel Casellas ha dit...

Hi ha tres pobles de la comarca que no tenen cap pagès censat. qui conrea les terres? algo no funciona.