divendres, 14 d’abril del 2017

L'ÀNGEL I LA PASSIÓ. IDENTITAT ALBINYANENCA



Aquest mes d'abril esdevé un mes curull d'activitats a Albinyana. Hi trobem des de  la tradicional pujada el Dilluns de Pasqua a l'ermita de Sant Antoni, la processó del Silenci del Divendres Sant, la celebració de Sant Jordi per part de les entitats i l'escola, el concurs literari dedicat a Joan Perucho que cada any aplega més quantitat de participants, la benedicció de palmes i Rams i  la representació de "Pàgines de Passió".
Assaig general del passat dia 7 d'abril

En la present edició de "Pàgines de Passió" he tingut l'honor d'escriure la presentació que es lliura als assistents, en la meva condició d'actor que represento el paper de Pilats des de 1990. Aquí teniu una part del text :

"Encara que sigui un fet reiterat, una mena de ritu, la representació de "Pàgines de Passió" mai és igual. El conegut misteri de la passió, mort i resurrecció de Jesús és vist, de manera particular, per cada espectador que amb els seus ulls i sentiments intransferibles fan que la  mirada sobre l'obra sigui diferent cada vegada.

El missatge i valors que traspuen les "Pàgines" són ben actuals. No envelleixen. Ens ensenya a no ser porucs, a saber mirar sempre el demà amb esperança, malgrat que un determinat present -que, com a present, sempre és fugisser- ens pugui entristir".


Fa vint-i-vuit anys que fem  les representacions. Qui ho hauria dit l'any 1990, que aquell recull de textos -ben lligats- escrits per mossèn Jordi Figueras, prenent de base les mateixes fonts de l'evangeli per viure escenes i cants propis de la litúrgia encara seria avui una viva realitat.
Enguany, estrena de nou vestuari en els papers de Jesús i Pilats. (ideats i fets per Esther Riambau)

Les "Pàgines" van ser pensades com una iniciativa puntual  per recollir diners a fi de renovar l'àngel que coronava el campanar. La baixada del vell àngel fou el 19 d'abril de 1990 i el nou es va col·locar al cim del campanar el 16 d'abril de 1992. Just ara fa vint-i-cinc anys.

Per això enguany, la mateixa Comissió que en aquell temps va preparar la baixada del vell àngel i va tenir cura de les activitats necessàries per fer possible tenir-ne un de nou, s'ha tornat a trobar i ha preparat els actes de celebració del quart de segle d'aquell fet.

A la festa de commemoració del pròxim dia 30, darrer diumenge d'abril, hi haurà una exposició de tot el que es va viure durant la Campanya "Per un Àngel Nou", es projectarà un vídeo de la baixada del vell i la col.locació del nou, es farà un dinar de celebració  i una eucaristia presidida pel Sr. Arquebisbe, Mons, Jaume Pujol.

El campanar  té un Àngel que el corona des de 1866, quan era rector de la parròquia, Mn. Marià Planells i Cot. En aquella època,  es van acabar les obres d'engrandiment i transformació del temple parroquial, s'acabà el campanar amb el cupulí i es corona amb un àngel.

Des de llavors, fa 131 anys, aquesta imatge exerceix la seva protecció vers el poble i  ha esdevingut icona, fesomia i signe d'identitat per a tots nosaltres. Com ens diu de manera encertada l'actual rector, Josep Maria Serra: "Que aquest àngel que des de fa tant de temps assenyala la direcció dels vents del nostre poble, continuï protegint-nos i marqui els camins de la nostra fe. Que continuï sent, de veritat, el nostre àngel de la guarda!"