diumenge, 25 d’abril del 2010

ALBINYANA: 1000 ANYS


El proper 28 de novembre, diumenge, farem la festa grossa de commemoració del mil·lenari del primer document escrit on surt el nom del nostre municipi.

Des de fa uns mesos, hi ha reunions entre representants de totes les entitats del municipi per tal d'anar programant activitats.

Algunes de les iniciatives ja estan en marxa. Així per exemple, es possible que el dia 24 d'agost, Sant Bartomeu, es torni a representar el ball parlat de Sant Bartomeu, recuperat gràcies a l'impuls de la Societat local. I es possible que també es recuperi el ball de la bandera o de faixes que es ballava a les Peces.

Hi ha també previstes iniciatives esportives, lúdiques i culturals. El programa s'anirà coneixent mica en mica. Però ja es pot anunciar la previsió d'estrenar una sardana del mil·lenari (composada pel músic Josep Maria Guitart), de tenir un segell commemoratiu, de fer una foto conjunta de tots els ciutadans que habiten avui al nostre municipi, d'un llibre on es reculli l'ahir i l'avui del nostre entorn, ... Moltes activitats i per a tothom. La que tenim més propera, es la tradicional caminada del 1r de maig. Enguany passarà per tots els nuclis del municipi i coneixarem alguns dels racons més bonics del terme municipal.

Però de que celebrem 1000 anys?

Enguany fa mil anys del primer document on hi surt el nom del municipi.

Concretament el castell d´Albinyana que es va formar probablement poc abans de l´any 1000. Documentalment, però, apareix l´any 1010 en una donació que fa el vescomte Adalbert a favor del monestir de Sant Cugat, i per això enguany se´n celebra el mil.lenari.
L'original d'aquest testament és un document que es guarda a l'Arxiu de la Corona d'Aragó i que serveix de base per fer els actes del mil·lenari. El document té data del 28 de novembre de 1010.