dimecres, 18 d’agost del 2010

CAL SANCTO: VINS ECOLÒGICS FETS A LES PECES.


Ahir al migdia, acompanyant al Delegat del Govern de la Generalitat, Xavier Sabaté, vaig participar en la visita al Celler Cal Sancto ubicat a les Masies del Torrent de les Peces.
Aquest celler va nèixer fa cinc anys de la tossuderia de l'Òscar Canals, que junt amb un bon enòleg, Rafael Bordalàs, van decidir fer vi seguint els procediments d'abans de la filoxera i amb varietats autòctones.
Vam visitar una de les finques d'on treuen la base per fer un vi amb caràcter. De cada cep, cullen un promig de quilo-quilo dos cents grams. Res a veure amb la quantitat que es treu en la producció de vinya destinada al sector del cava. Esperen el moment òptim de maduració per poder gaudir de totes les propietats naturals del raïm i fan una fermentació natural que els permet obtenir un producte singular.
Vam tenir oportunitat de tastar un vi blanc, un de negre i el cava. Us els recomano. Fan una producció anual del voltant de les 5000 ampolles.

A la visita es va acompanyar els familiars directes de l'Òscar. El seu avi, Ramón, va encertar quan va dir que les suors de moltes generacions de la família Canals treballant la terra permeten avui fer aquesta aposta per la innovació. I té raó. Perquè, per exemple, és difícil trobar sumoi, una varietat pràcticament que no es conrrea enlloc més del món, i que permet ben combinada donar cos, color i gust al vi negre de Cal Sancto. La van conservar, quan el més fàcil era arrencar-la.

Es bo que gent jove aposti per fer productes de qualitat, ecológics, i de seguir eo biodinamisme en el conrreu. Espero que tinguin molta sort en la comercialització. S'ho mereixen.

Podeu disposar de més informació anant a la pàgina de http://www.sancto.es