dimarts, 31 d’agost del 2010

CONVÉ UNA ÚNICA FESTA MAJOR?



Avui s'acaba el mes d'agost. Ha estat un mes ple de contrastos. Amb moments de molta felicitat, personal i col·lectiva. Amb instants màgics, com la preparació i les representacions del ball parlat de Sant Bartomeu, amb moments de dolor per la pèrdua de persones conegudes.

Agost és el mes de la festa continuada. Es comença a Bonaterra II i s'acaba a les Peces.

Algunes persones m'han comentat la possibilitat de fer una festa major única a tot el municipi.

Jo, avui per avui, no ho comparteixo. Els he donat les raons per les quals crec, cnjuntament amb els companys del govern municipal, que cal mantenir les festes als diferents nuclis.

a) Per tradició històrica. Perquè no vull malmetre la personalitat pròpia que tant Albinyana com les Peces tenen de celebrar la seva pròpia festa a fi d'unificar-les.

b) Per sentiment. A cada indret hi ha activitats ben arrelades, i els veïns de cada nucli se les senten molt pròpies. Per exemple la cercavila dels Desmanegats pels carrers de les Peces, o la cantada d'havaneres a la plaça Major d'Albinyana, o el sopar del cochinillo a Bonaterra II o les sorolloses matinades de Bonaterra I o el concurs de truites a la Papiola...
c) Per comoditat. Moltes persones d'edat avançada, si la festa és fa a cada nucli, poden anar-hi una estona i retirar quan els hi sembla convenient. Si es concentres en un únic lloc, a part de les molèsties del desplaçament, aquesta llibertat de plegar quan volen la perdrien.
d) Per respecte a les entitats: tant a l'Agrupació Recreativa de les Peces com a la Societat Recreativa Unió Albinyanenca.
c) Per la bona feina, il·Lusió, ganes i harmonia que hi ha entre els membres de les diferents comissions de cada nucli.

El futur de les festes majors al municipi passa, també, per tal que cada vegada més les iniciatives locals de cada nucli vagin rotant per les diferents festes. Com per exemple ha fet el Nyctalus amb les enceses a Bonaterra II o a la cercavila de les Peces. O la presència de l'associació juvenil el Refugi a la festa de Bonaterra I.

Sempre cal anar millorant. Però conservant la identitat sense perdre els origens.

quim

1 comentari:

Què t'anava a dir ha dit...

ningú ho vol pero tant com estan finances potser algun dia serà necessari, però a ningú li fa gràcia.